مدیرکل دامپزشکی استان قم در گفت وگو با ۱۹دی:
نیازمند قوانینی برای تجمیع مرغداری ها هستیم
عمده مرغ و تخم مرغ کشور در ۹ استان از جمله قم تولید می شود که اگر آمایش مرغداری ها درست انجام می شد ریسک مخاطرات کمتر می شد؛ این امر در وهله نخست نیاز به اصلاح قوانین دارد. تعدد کارخانه های آسیب رسان در قم زیاد است؛ 15درصد کارخانه های سوسیس وکالباس،20و اندی کارخانه موتورسیکلت، کارگاه های غیرمجاز سرب، کوره های آجرپزی و گچپزی که بخشی از نیاز کشور را تامین می کند و این شهر را کانون ریزگرد کرده و۱۰ درصد مرغداری های کشور در شهر کوچک قم جمع شده است.
مشروح گفت وگوی ما با وی در ادامه می آید:
· کاهش ۳۷ درصدی جوجه ریزی با توجه به افزایش قیمت ها مشکل ایجاد نمی کند؟
قیمت مرغ و تخم مرغ ملی تعیین می شود و مرغ و تخم مرغ قم مازاد استان است؛ اگر ظرفیت کامل مرغداری ها فعال شود هشت درصد تولید تخم مرغ کشور برای قم است و این کمبود در کل کشور اثر می گذارد.
۱۰ درصد مرغداری های تخم گذار کشور در قم فعال هستند و این تراکم بالا در یک استان تک شهرستانی باعث شده که ریسک بروز، توسعه و انفجار آنفلوآنزا خیلی زیاد شود.
سال گذشته در این مقطع هفت ونیم میلیون مرغ تخم گذار داخل قفس داشتیم در صورتی که در سال جاری یک میلیون و ۸۰۰ هزار مرغ داخل قفس داریم.
خطر انتشار ویروس آنفلوآنزا نسبت به سال گذشته به دلیل کاهش تراکم مرغداری ها مقداری کمتر است.
· برای کاهش آلودگی ناشی از 10 درصد مرغداری های کشور در قم چه تدبیری باید اندیشیده شود؟
متاسفانه با این مشکل در کشور مواجه هستیم؛ طرح آمایش مرغداری ها در کشور پیشنهاد شده که اگر اجرایی می شد این تراکم در برخی استان ها رخ نمی داد.
عمده مرغ و تخم مرغ کشور در ۹ استان از جمله قم تولید می شود که اگر آمایش مرغداری ها درست انجام می شد ریسک مخاطرات کمتر می شد؛ این امر در وهله نخست نیاز به اصلاح قوانین دارد.
· راهکار فعلی شما چیست؟
پیشنهادهای مختلف را به مرغداران دادیم اما اجبار کردن مرغداران نیاز به قوانین دارد که امیدواریم زودتر اقدام شود.
یکی از مباحثی که برخی کشورها از جمله ترکیه برای پیشگیری از آنفلوآنزا انجام داده اند تجمیع مرغداری های کوچک در قالب واحدهای بزرگ فول اتومات است که اگر به فرض هشت میلیون مرغداری تخم گذار قم در قالب هشت مرغداری با ظرفیت یک میلیون به صورت تمام اتوماتیک بود و اطراف آن تا چند کیلومتر مرغداری نبود کنترل بیماری بسیار آسان تر از این بود که ما این تعداد مرغ را در قالب ۱۷۰ مرغداری پراکنده با مدیریت های مختلف اعمال می کنیم.
اما اگر مرغدارها خودشان مشارکت کنند ما اعلام آمادگی می کنیم که این اقدام در قم عملی شود؛ با هماهنگی جهادکشاورزی زمین آن هم پیشنهاد شده است.
· به صورت شهرک هست؟
نه؛ زمین هایی هست که در دو نقطه شهر جانمایی شده که اگر مرغدارهای یک منطقه تمایل به غیرفعال کردن واحدهای خود داشته باشند زمین به آنان داده می شود و می توانند با همان ظرفیت در یکجا و در قالب یک مرغداری فعالیت کنند.
· در خصوص قرنطینه برای پیشگیری از آنفلوآنزا راه های ورودی چه میزان کنترل می شود؟
در جلسات کارشناسی، پلیس راه و راهداری اعلام کردند که به دلیل تعدد ورودی های قم امکان بستن صد درصدی راه ها به استان امکانپذیر نیست.
هر مرغداری باید به منظور حفظ سرمایه های خود با رعایت دستورات لازم اجازه ورود ویروس آنفلوآنزا را به واحد خود ندهد.
· دامپزشکی در این خصوص چگونه اقدام می کند؟
تیم پنج نفره دامپزشکی از واحدها بازدید می کنند و کلیه مرغداری ها برای مرغ ریزی در قفس ملزم به تزریق واکسن شدند که عملیاتی شد.
بنا داریم که استقرار کود خشک ها را داشته باشیم که دو مرغداری در استان به صورت نمونه کار را شروع کردند که اگر این طرح موفق شود در همه مرغداری ها توسعه می دهیم.
سهل انگاری مرغداران را گرفتار آنفلوآنزا می کند
· مرغداران باید چه نکاتی را رعایت کنند؟
تنها راه مهم پیشگیری از آنفلوآنزا قرنطینه واحد به واحد است به این معنا که همه مرغدارها باید کنترل واحد خود را به عهده گیرد.
ساماندهی و محصور کردن کود در مرغداری ها هم انجام شد وتمام مرغداران ملزم شدند که سیلو کود داشته باشند و روی کود را بپوشانند که چند حسن دارد اول اینکه میکروب عقیم سازی شده ومنتقل نمی شود دوم اینکه پرنده ها ویروس آنفلوآنزا را منتقل نمی کنند و سوم اینکه تردد ماشین های حمل کود کمتر می شود.
مرغداران مراقب باشند ونفوذپذیری پرندگان را به صفر برسانند و روی استخر ذخیره آب توری کشیده شود که پرنده مهاجر روی آن ننشیند و همه مرغداری ها باید دیوارکشی، دوش ورودی یک طرفه، حوضچه ضدعفونی برای خودروها داشته باشند.
· تدابیری اندیشیده شده که واحدهای جدید جوجه ها را از استان هایی مانند اصفهان که ویروس در آن مشاهده شده، به قم نیاورند؟
استان قم رتبه اول پرورش پولت کشور با ظرفیت چهار میلیون قطعه را دارد لذا این ظرفیت وجود دارد که پولت مورد نیاز از استان تامین شود اما اگر کسی هم خواست اقدام به ورود پولت از استان های دیگر کند، ابتدا واحد بازدید، منشا مرغ های ورودی به قم ونتایج آزمایشگاهی آن ها بررسی و مشخص می شود، باید واکسینه شده باشند و از استان های پاک اجازه وارد کردن دارند، باید گواهی حمل قرنطینه از استان مبدا بگیرند و واحدهای تخم گذار تاییده کمیته ممیزی را باید داشته باشد سپس مجوز پولت ریزی(جوجه ریزی) از دامپزشکی دریافت می کنند.
به واحدهایی اجازه جوجه ریزی داده می شود که پروانه از نظام مهندسی و دامپزشکی دارند و کمیته ممیزی آن را تایید کنند.
این ویروس در کشور هست و با پرنده های مهاجر وارد استان می شود سهل انگاری مرغداران امکان ورود آن به استان را افزایش می دهد اما تراکم مرغداری های استان نسبت به سال گذشته کمتر است که کمک می کند خطر گسترش از واحدی به واحد دیگر کمتر شود.
اما در ۹ استان از جمله استان قم خطر آنفلوآنزا وجود دارد زیرا ویروس در کشور هست و امکان دارد با پرندگان مهاجر وارد شود؛ اگر مرغداری رعایت نکند درگیر می شود.
هم اکنون۵۰ درصد واحدهای پولت استان با ظرفیت حدود دو میلیون از چهار میلیون، فعال است و۲۵ درصد واحدهای تخم گذار نیز فعال هستند.
· آخرین آمار ابتلا به آنفلوآنزا و برآورد خسارت در سال گذشته چه میزان بوده است؟
سال گذشته هفت میلیون و ۶۰۰ هزار مرغ به دلیل آنفلوآنزا در استان معدوم شد که دامپزشکی شش ونیم میلیارد و صندوق بیمه بانک کشاورزی ۵۰ میلیارد خسارت به دامداران پرداخت کردند.
نظر دهید